Geen aandacht – geen negatieve emoties?

“Al die negatieve reacties van je kind- Niet te veel aandacht aangeven hoor, want wat je aandacht geeft groeit!” Heb jij die wel eens gehoord? Of denk je het zelf misschien ook wel? Al die boosheid van je kind, al die negatieve uitlatingen – als ik er maar niet te veel aandacht aangeef gaat het vanzelf wel weg. Herken je hem?

En ergens heb je ook een punt. Als een kind vraagt om aandacht en het krijgt geen gehoor dan geeft het op. Maar zijn die negatieve emoties dan ook weg?

Nee, ze zijn alleen niet meer voor ons als volwassenen zichtbaar. We horen onze kinderen niet meer klagen en zelfs boosheid kunnen ze op een gegeven ogenblik niet meer laten zien.

Emoties gaan niet zomaar weg

Maar weg is het niet. Onderhuids blijft de negatieve energie broeien en deze negatieve energie doet iets met ons lichaam. Of het komt er op een later moment alsnog uit – en dat kan zeker explosief zijn, emotie die niet in verhouding staat tot wat er gebeurd.

Of de negatieve emoties stapelen zich op als stress in ons lichaam. Van stress weten we dat dit stress gerelateerde ziektes zoals allergieën, diabetes type 2, hart en vaatziekten, burn-out en depressies veroorzaakt.

Wat je aandacht geeft groeit - wat je geen aandacht geeft broeit

Aandacht brengt heling

Wat nu het mooie is, dat wanneer we wél aandacht aan alle emoties geven ze niet deze verwoestende effecten hebben op ons lichaam. In eerste plaats lijkt het dat de emoties groter worden, maar de intensiteit van de emoties zal uiteindelijk afgaan nemen. Daarnaast helpt het onze kinderen om op te groeien tot gezonde en emotioneel stabiele volwassenen.

Boek nu gratis oudersupport

en ontvang regelmatig e-mails met waardevolle informatie en tips.