Ouderschap is lang niet altijd makkelijk van ongeduldige naar liefdevolle moeder

“En nu stoppen met dat gegiebel en ga je tandenpoetsen!”

Ik hoor mijzelf schreeuwen. Maar er luistert niemand naar. Ik storm op mijn kinderen af en pak ze hard bij hun arm en sleur ze naar de badkamer. Ik pak de tandenborstel en hardhandig poets ik hun tanden. Het vuur spat uit mijn ogen.

Ben ik dit echt?

Ik schrik mij dood, was ik het echt die daar stond te schreeuwen en haar kinderen pijn deed? Ik voel mij zo machteloos en verdrietig. Met zoveel liefde en dankbaarheid heb ik mijn 4 kinderen van God gekregen, ik wil ze opvoeden met geduld en liefde en nu sta ik te gillen als een politieagent. Op een manier die ik nooit zou doen, dit is niet zoals ik moeder wilde zijn. 

En met mijn kinderen daar ging het ook niet goed mee, ze werden onzeker, kregen faalangst, concentratie problemen, sliepen slecht. Er werd nauwelijks meer gelachen, het plezier verdween in huis en er was alleen een strenge moeder, ruzie, boosheid en gemopper over in huis. 

Zo niet langer!

Dit moest anders kunnen, zo was het moederschap niet bedoeld door God. Als ik in het rijtje keek van de vruchten van de Geest (liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing) wilde ik heel graag groeien in “Geduld”. Ik ging zoeken voor hulp en kwam bij Aware Parenting uit. Met Aware Parenting gingen mijn ogen open voor de invloed die ik had op mijn gezin. Ik leerde mijn onverwerkte gevoelens te uiten, hoe het voelt als er ECHT geluisterd naar je wordt. Ik leerde hoe helend tranen kunnen zijn, hoe noodzakelijk het is om echt (op een gezonde manier) boos te zijn en hoe verbindend het is om samen te spelen en te lachen. Naast geduld ben ik gegroeid in alle vruchten van de Geest.

Liefde overheerst

Ons gezin is veranderd in een gezellig gezin waar gelachen en gespeeld wordt. Waar liefde weer de boventoon voert. Mijn gemopper is liefdevolle aandacht en positieve woorden geworden. Er is nu ruimte om fouten maken, voor mijzelf, mijn man en mijn kinderen. Als ze nu weer een giebelbui hebben als ze moeten tandenpoetsen, verzin ik een spel waarmee ik hun aandacht krijg en hun op een liefdevolle manier aan het tandenpoetsen krijg. De kinderen slapen beter, hebben minder concentratie problemen op school en hun schoolprestaties zijn vooruitgegaan. Ik ben nu de moeder van mijn dromen en mijn kinderen zijn blij om mij als hun moeder te hebben.

Wanneer je mij zou kennen zou je mij zien als iemand zonder opsmuk, goudeerlijk en een tikkeltje chaotisch. Ik ben in de “waarom-fase” blijven hangen en houd er daarom meer van om de oorzaak van gedrag te achterhalen dan om op zoek te gaan naar “labels”.

Mijn visie is dat iedere moeder geduldig en liefdevol kan zijn naar haar kinderen wanneer zij goed voor zichzelf leert zorgen en herkent wat haar kind wil vertellen met zijn gedrag. Zij voelt zich dan zelfverzekerder en kan de kinderen verzorgen en begeleiden vanuit liefde. De kinderen zullen door haar gedrag niet meer beschadigen maar juist opgroeien tot intellectuele, sociale en emotioneel stabiele volwassenen.

Nog wat weetjes over mij:

  • Ook ik ben geen perfecte moeder, maar met de juiste tools, inzichten en hulp blijf je groeien in het ouderschap. 
  • Ik ben een bakmoeder ben. De hoeveelheid cakejes en koekjes die hier gebakken zijn, zijn niet meer te tellen. De rommel die ontstaat vind ik niet erg. We ruimen het gezellig samen op. 
  • Er zijn nog zoveel boeken die ik nog graag wil lezen dat een paar uur extra in de dag helemaal niet erg zou zijn. ;-)
  • Ik vind het heel leuk om zelf kleding te maken, maar nog altijd wacht ik op een toverfee die alle rommel gaat opruimen. 
  • Van een stukje pure chocolade kan ik intens genieten.
  • Samen met mijn man vormen we een multicultureel gezin, dus als je mij iets hoort zeggen of ziet doen dat anders is dan je gewend bent, vraag er gerust naar. Het kan zomaar uit de cultuur van mijn man komen. 
Ook voor jou kan het ouderschap weer licht worden I Boek nu een gratis Oudergesprek

Meer weten over Aware Parenting volg een van mijn Masterclasses

Omgaan met de emoties van je kind