De drie bouw stenen van Aware Parenting - hechting bevorderende opvoed stijl -discipline zonder straffen en belonen -helen van trauma

Aware Parenting

In de coaching van ouders maak ik gebruik van meerdere modellen uit de psychologie. Voor de opvoeding maak ik gebruik van de filosofie van Aletha Solter, Ph D.,  Aware Parenting. Aware Parenting is een niet-religieuze, niet-politieke filosofie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Aware Parenting is een opvoedingsfilosofie die de potentie heeft om de wereld te veranderen. Gebaseerd op de meest recente onderzoeken en inzichten op het gebied van de ontwikkeling van kinderen, stelt ze vele traditionele aannames over opvoeding in vraag en stelt ze een nieuwe benadering voor die een diepgaande verschuiving kan teweegbrengen in de relatie tussen een ouder en zijn of haar kind. Ouders die deze benadering volgen brengen kinderen groot die pienter, mededogend, bekwaam, geweldloos en vrij van drugs zijn.

De filosofie is gebaseerd op drie bouwstenen:

Hechtingsbevorderend ouderschap

 • Natuurlijke geboorte en vroege binding aangaan
 • Veel fysiek contact
 • Langdurige borstvoeding op vraag van het kind
 • Directe aandacht voor huilen
 • Sensitieve afstemming op het kind

Democratische discipline

 • Geen straffen (incl. Slaan, time-out en kunstmatige consequenties)
 • Geen beloningen of omkopingen
 • Zoeken naar onderliggende noden en gevoelens
 • Woede management voor ouders
 • Geweldloze conflicthantering (familievergadering, mediation e.d.)

Herstel van stress en trauma

 • Erkenning van stress en trauma (en onderliggende noden) als voedingsbodem voor gedrags- en emotionele problemen
 • Nadruk op preventie van stress en trauma
 • Erkenning van het helende effect van huilen, spel en lachen in de context van een liefdevolle relatie met de ouders
 • Respectvol en empathisch ontvangen van de emoties van kinderen

Copyright © 1994 by Aletha Solter. Nederlandse vertaling copyright © 2013 by Jürgen Peeters. Overgenomen met toestemming van de Aware Parenting Institute website

Aletha Solter

Aletha Solter, Ph D., is een Zwitsers/Amerikaanse ontwikkelingspychologe en woont in Zuid California. Ze studeerde met Dr. Jean Piaget in Geneve, Zwitserland, waar ze haar Mastersgraad in menselijke biologie behaalde. Ze haalde haar Ph. D. in psychologie aan de University of California. Ze heeft haar kennis en ervaring van de ontwikkkelingspsychologie gecombineerd met de biologie en daaruit de Aware Parenting filosofie ontwikkeld.

Ze is oprichtster van het Aware Parenting Institute en is internationaal erkend als een expert in hechting, trauma en discipline zonder straffen en belonen. Haar boeken zijn in veel talen vertaald. Zij wordt internationaal erkend als een deskundige op het gebied van binding, trauma en disciplineren zonder straffen en belonen.

Ze heeft 6 boeken geschreven over opvoeding, deze zijn vertaald in vele talen.

3 van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald. De titels van deze boeken zijn: Baby’s weten wat ze willen (2009), Het ongedwongen kind (2004), De taal van huilen (2000).

In augustus 2022 is haar nieuwste boek verschenen, Healing your traumatized child.

Het toepassen van Aware Parenting filosofie in ons gezin heeft ons meer rust, vrede, liefde, verbinding gebracht. Mijn geduld is groter geworden en er wordt meer gelachen.

Carina
Ook voor jou kan het ouderschap weer licht worden I Boek nu een gratis Oudergesprek

Meer weten over Aware Parenting volg een van mijn Masterclasses

Omgaan met de emoties van je kind