Vakantie is ontspannen

Stel je eens voor: Heerlijk ontspannen op vakantie, rustig je boekje lezend voor de tent terwijl de kinderen gezellig aan het spelen zijn met andere kinderen op de camping. Helemaal ontspannen en weer opgeladen kom je thuis.

Maar…. is dit echt de realiteit? Klinkt heerlijk toch? Helemaal op te laden en alle stress van afgelopen maanden los te laten. En zijn we daar stiekem niet extra aan toe na al het corona gedoe?

Onze kinderen hebben dit loslaten van spanning ook nodig, van hun schooljaar, alles wat ze moesten doen op school, de stress van cito’s, toetsen, huiswerk. Alles mag in de vakantie losgelaten worden.

Niet alleen blijheid

Hoe ziet dat er dan uit, loslaten van spanningen? Eén diepe zucht en dan is het klaar?

Helaas, pindakaas. Zuchten laat wel spanning los, maar met het loslaten van de spanning krijgen emoties meer de ruimte. En dat… is niet alleen blijheid, maar OOK boosheid en verdriet.

Helemaal wanneer we onze routine en omgeving veranderen krijgen de emoties vrij de ruimte. En je zal niet verbaasd zijn, op dat soort momenten is er echt geen ruimte voor het rustig lezen van je boekje voor je tent.

fietsvakantie, lang niet altijd gezellig, maar wel heel ontspannend en helend

Niet altijd gezellig

Dus wees gerust, je doet helemaal niets fout als ouder als het helemaal niet gezellig is op vakantie. Als er om de haverklap boosheid en ruzie is. Als je kind woest is en direct naar huis wil, als het luchtbed veel te hobbelig is om op te slapen en de tegenwind te sterk is om tegenin te fietsen. Als de heuvels niet vlak genoeg zijn en er echt voor geen mogelijkheid op gelopen kan worden. Of als het eten te vies is voor woorden.

Laat de boosheid, frustratie en het verdriet er maar zijn. Stop het niet weer terug door je kind af te leiden, een strakke vakantie routine te maken, een snoepje te geven, te belonen met een ijsje, te dreigen dat als het nu niet stopt een leuke activiteit niet doorgaat. Maar blijf bij je kind en laat hem in jouw liefdevolle nabijheid zijn emoties uiten.

Dan kan je kind pas écht tot rust komen in de vakantie. Wanneer de emoties eruit zijn, komt je kind weer tot spelen, gaat het zeuren over en is er pas echt tijd voor jouw boek voor de tent.

Het uitproberen waard toch?

En wanneer de emoties bij jezelf hoog oplopen, maak dan daar liefdevol ruimte voor zodat deze niet bij je partner of je kinderen terecht komen.

Echt ontspannend

Zo was onze fietsvakantie echt een moment van ontspannen voor ons. En nee ontspannen betekende niet dat er niemand van ons gezin boos is geweest, dat we altijd door konden fietsen. Ook bij ons stapte er wel eens een op de rem, wilde niet meer fietsen en ging lopen of fietste extra hard ervan door. Iedereen heeft zijn beurt gehad in boos zijn, zijn inclusief wij als ouders. De tegenwind, het weer op- en afbreken van de tent meerdere malen, een vieze camping, verwachtingen die niet uitkwamen, allemaal redenen om eens flink boos te zijn, te huilen of flink te balen.

En als alle emotie eruit is gekomen, dan kom je pas ontspannen terug van vakantie. En zo gaven onze kinderen onze vakantie een 8,5! Voor herhaling vatbaar dus.

Zie jij op tegen de vakantie?

En als je al op vakantie bent geweest, hoe is de vakantie gegaan? Eerlijk zijn he?

Boek nu gratis oudersupport

en ontvang regelmatig e-mails met waardevolle informatie en tips.