Wat hebben sinaasappels en huilen met elkaar te maken?

In eerste instantie zou je zeggen dat sinaasappels en huilen niet veel met elkaar gemeen hebben. Toch zit er een overeenkomst in. Ik ga het je uitleggen.

Afgelopen tijd sprak ik met een dame. Zij vroeg: “Waarom doet bij huilen toch je hele lijf zeer?” Zij doelde op zo’n huilbui waarbij het voelt alsof je vanuit je tenen huilt. Ik legde haar het volgende uit:

Huilen is een prachtige manier van je lichaam om de chemische balans in je lichaam te herstellen. Je tranen hebben een andere chemische samenstelling wanneer je ogen geïrriteerd zijn dan wanneer je huilt omdat je emotioneel bent. Je kan je voorstellen dat als je ergens heel verdrietig om bent je lichaam (chemisch gezien) uit balans raakt. Door met tranen te huilen kan deze balans weer herstelt worden. Nu is het zo dat onze ouders niet altijd in de gelegenheid waren of niet wisten hoe ze met aandacht naar je konden luisteren en het huilen eerder stopten door je bijvoorbeeld af te leiden of te sussen. We hebben daarom onverwerkte gevoelens in ons lijf. Deze zitten ergens nog opgeslagen. Wanneer we diep en intens huilen komen deze gevoelens eruit. Vanuit de achterste, diepste cellen – zo stel ik mij dat voor. We uiten en verwerken ze alsnog.

Nu de vergelijking met een sinaasappel, wanneer we het laatste sap uit de sinaasappel willen persen, moeten we de schil kneuzen. Zo voelt het ook bij ons lichaam wanneer we de tranen uit onze kindertijd gaan uiten. Het moet uit de diepste cellen geknepen worden. Alleen wij herstellen juist bij zo’n huilbui en de sinaasappelschil gooien we weg. Daar gaat de vergelijking niet meer op.

Kinderen hebben ook zulke intense huilbuien, waarbij ze helen van diepe pijnen. Als je beseft wat zo’n huilbui met je lichaam doet dan is het niet meer dan logisch dat we met al onze liefdevolle aandacht er voor ons kind zijn tijdens een huilbui. En als we beseffen hoe helend huilen is, dan is het zo veel makkelijker om het huilen van kinderen niet meer te stoppen maar juist aan te moedigen. Zodat zij kunnen helen en hun lichaam weer in balans kan komen.

Boek nu gratis oudersupport

en ontvang regelmatig e-mails met waardevolle informatie en tips.