Waarom is het KIND het probleem?

Waarom wordt er altijd als eerste gedacht dat het KIND een probleem heeft?

En dat DE oplossing is je kind door de medische molen te halen, want wie weet kunnen we een diagnose geven, of een label?

Het doet mijn moederhart pijn! Ik voel de plaats vervangende pijn van het kind: “Er is iets mis met mij.” Maar lieve mensen er is in mijn ogen helemaal niets MIS met een kind dat probleem gedrag vertoont.

Wat is een probleem?

Dan is natuurlijk ook nog de vraag. Wat IS dan een probleem? Is het een probleem als een kind weet welke kleur veters een willekeurig kind in de klas heeft zonder er naar te kijken? Is het een probleem als een kind meer vragen stelt dan dat de docent tijd voor heeft om te beantwoorden? Is het een probleem als een kind woest is op de juf als het thuis komt uit school? Is het een probleem als een kind pas rustig wordt als het overzicht heeft in de schommelstoel in een crèche? Is het een probleem als een kind niet inslaap kan vallen als het alleen in bed ligt?

Bij volwassenen ook?

Wie van jullie als ouders heeft het zelf wel eens, dat je pas echt tot rust komt als je partner bij je in bed ligt? Dat je eerst even de kat uit de boom kijkt als je in een nieuwe omgeving komt en niet direct tot actie komt? Dat als jouw werkgever of collega een rotopmerking maakt op je werk heel kalm kunt reageren, maar als je thuis komt het stoom uit je oren komt? Als we dit voelen of meemaken, dan hoeven we toch ook niet direct naar de ggz te rennen? Dan vinden we het heel normaal en gerechtvaardigd om ons zo te gedragen. En als de sfeer op je werk niet veranderd, dan zoek je een andere baan, want anders ga je er aan onder door. Toch?

Er is altijd een geldige reden

Waarom overwegen we deze run onze bij kinderen wel als ze zich anders gedragen dan jouw standaard? Kinderen kunnen niet zelf beslissen of ze een andere ouder willen, een andere school, of andere leerkracht, zelfs over hun klasgenootjes en broertjes en zusjes hebben ze niets te zeggen. Maar die kunnen wel de bron zijn van hun gedrag. Achter gedrag van kinderen, hoe irritant het ook is zit ALTIJD een geldige reden.

Laten we kinderen echt begrijpen

Laten we op deze manier naar kinderen kijken. Samen zoeken naar de geldige reden achter hun gedrag en dan daar samen aan werken, keuzes maken als ouders die helpend zijn voor een kind, waardoor een kind niet hoeft te denken: “Er is iets mis met mij”. Maar “Eindelijk, er is iemand die mij begrijpt.”

Boek nu gratis oudersupport

en ontvang regelmatig e-mails met waardevolle informatie en tips.