Drukke tijden en samen slapen
Heb jij ook wel van die periodes dat je hoofd helemaal overloopt van alles wat er gedaan moet worden? Waarin er net een beetje te veel op je bordje ligt dan wenselijk is? Het mooiste is natuurlijk dat we deze situaties kunnen voorkomen. Dat onze planning zo is dat er altijd ruimte en tijd in ons hoofd overblijft om gezellig met onze kinderen te spelen en te verbinden.
Helaas leven we niet in een ideale wereld waarin dit altijd te voorkomen is. Een goed voorbeeld is onze verbouwing van vorig jaar. Hoewel we veel werk hadden uitbesteed kostte het ons nog steeds veel tijd om de verbouwing af te ronden. Hierdoor konden we overdag niet de aandacht geven aan onze kinderen die ze nodig hadden. Het is fijn als er iemand is die je kinderen aandacht kan geven wanneer het jouw niet lukt. Bijvoorbeeld door het uitbesteden van onze kinderen creëerden we ruimte voor onszelf om een grote slag te slaan in het vele werk wat gedaan moest worden en daarnaast genoten de kinderen van hun dagje uit en aandacht die ze daar kregen.
We leven niet in een ideale wereld
Maar dit was niet elke dag mogelijk zeker niet in deze tijd van corona en beperkende maatregelen. En zo zijn er wel meer situaties te bedenken waarin het uitbesteden van de zorg voor je kinderen niet mogelijk is.
In deze periodes zal je merken dat je kinderen jou meer gaan claimen dan je lief is, dat ze moeilijker in slaap vallen dan normaal of dat ze zich voor je afsluiten. In alle drie de situaties vertelt jouw kind jou iets met zijn gedrag. Namelijk dat hij behoefte heeft aan verbinding met een volwassene. Verbinding is een van de basisbehoeften en wanneer we hierin niet voorzien gaat een kind signaal gedrag laten zien.
Maak slapend een inhaalslag
Wat is het fijn dat er op dit soort momenten zoiets als co-sleepen bestaat. Door samen te slapen geef jij je kind de veiligheid, geborgenheid en nabijheid die het zo hard nodig heeft. 8 tot 12 uur lang vul je zijn verbindingstankje en dat terwijl je zelf ook slaapt! Zo hebben wij een ledikantje in onze slaapkamer staan en een hoogslaper boven ons bed gebouwd zodat we met zijn zessen in één kamer kunnen slapen wanneer daar behoefte aan is. De kinderen hebben bij ons allemaal ook een eigen bed. Wanneer ze behoefte hebben bij ons te slapen kunnen ze dat, wanneer ze behoefte hebben aan ruimte of zelfstandigheid dan kan dat ook. En wanneer wij ruimte nodig hebben voor onszelf spreken we met hen af dat we ze in hun eigen bed leggen wanneer ze slapen, wanneer ze ‘s nachts wakker worden mogen ze dan weer bij ons in bed komen liggen. Zo beginnen we de avond vaak met ruimte in ons bed voor ons zelf en hebben we ‘s ochtends een gezellige kamer vol. In de periode van de verbouwing sliepen we heel veel met zijn zessen op onze kamer. Je merkt dus dat er in drukke periodes meer behoefte is aan samen slapen.
Mocht samen slapen geen optie zijn blijf dan in ieder geval bij je kind tot hij slaapt. Door jouw aanwezigheid wordt het inslaap vallen makkelijker en geef je hem ook de veiligheid en geborgenheid zodat je kind zich geliefd weet op het moment dat hij naar dromenland vertrekt.